Project U »
V House
+

V House

Chennai, India. 2014

PROGRAM: Residential
CLIENT: Private
STATUS: Ongoing
AREA: 750 sqm

A house for a businessman who intends to spend his time post retirement in the outskirts of city, along the coast.

A believer of Vastu Shastra (vāstu śāstra) a traditional Hindu system of architecture, which literally translates to “science of architecture”, V- house, is informed by this science to evolve a retreat from busy urban life.

The grids of Vastu are a super imposition site and true north resulting in Non- Cartesian geometry. This guide location of primary functions in true north and secondary and ancillary to site resulting in a juxtaposition of volumes littered on the site. While the house it self is organized as two varied experiences and relationships with nature at two different levels.

At ground it is the relationship with earth and darkness while the levels above are about sky and shadows.

Designed as a series of pavilions. The ground level being the largest and open to all sides with an extroverted organization, behaving as if the house caves in to nature.
The level above is an assembly of pavilions of different heights resulting in an introverted plan. All the pavilions enclose to form a court that acts as a private green and the landscaped pavilion terraces at different levels act as hanging gardens thus engulfing the home.

Team: Mahesh Radhakrishnan, Anuja Priyanka, Gladson Daniel, Anita Fabbiano, Hari Varadhan, Shruthi Ragunath.
Landscape: Paul Blanch flower, Auroville Botanical Services
Lighting Design: Anusha Muthusubramanian, Lighting spaces
Structure: Manjunath and Co
Project Management: Ananthanarayanan
Plumbing: Balu Associates and Vijayan Babu
Electrical: Philip and Co
Interiors: moad